En summering från vårrundan på Kinnekulle 2007.

Söndagen den 6 maj träffades en liten skara på fyra bilar och sex personer vid Broby Struts. Vi började med att titta på strutsarna som gick i hagen. Den ena honan hade så konstiga vingar de hängde som en liten båge ut ifrån kroppen. När vi fikade och åt våfflor gjorda på strutsägg så berättade ägaren att strutshonan var kärlekssjuk. Hon tänder på röd färg och det fanns några av besökarna som var rödklädda, men jag tror inte att det var någon av dem som var intresserad av något förhållande.
Därefter åkte vi mot Kinnekulle och Drakfältets keramik i Kinne-Kleva. Konstnären Daniel Broman arbetade med en lind som ”Gudrun” hade fällt när hon drog över Sverige. Det skall bli en stol med drakmotiv och gudabilder inspirerad från vikingatiden. En del av keramiken som de hade gjort var sådant som användes under inspelningarna i Arnfilmen.
Nästa mål var mästersmeden Therese Johansson och hennes smedja. Smedjan byggde hon och hennes man så sent som 1999. Therese pappa var smed och som trettonåring började hon smida. Therese är den enda kvinnliga mästersmeden i hela Norden. Mästersmed kan man bli när man har jobbat i tolv år inom yrket. Sedan får man visa upp sitt arbete inför en grupp av andra mästersmeder. Therese mästersmedsprov bestod av hennes brudklänning.
Från Therese smedja går färden vidare och då är vi endast tre bilar och fem personer. På Hjelmsäter har Mac Hamilton, en kusin till greven Hugo-Jacob, ställt ut sina tavlor i gamla hönshuset som numera är omgjord till utställningslokal. På Hjelmsäter fanns även Ingeborgs vävkammare där hon hade ett stort antal vävstolar uppställda och fotografen Solbritt Olsson visade mycket finna fotografier.
Nu var vi hungriga och åkte till Utsikten för att äta den medhavda maten som smakade riktigt bra. Vi såg Läckö slott på andra sidan Kinneviken.
Mätta och belåtna gick färden vidare till Råbäcks Mekaniska Stenhuggeri som ligger nere vid Råbäcks hamn. Där arbetade man med de gamla maskinerna. Många fina stenarbeten fanns att titta på. I år fanns här stenkonst och glasgravyr som gick i Linnés tecken.
Vi besökte ytterligare ett av de stora godsen på Kinnekulle. Det var Hellekis säteri som har en mycket vacker trädgård. Den var öppen för allmänheten denna dag. I kryddträdgården står ett Ginkoträd som planterades 1902 av Erik Nyström som tillbringade 50 år i Kina och därifrån troligtvis fått ett frö. Ginko Biloba är världens äldsta trädart.
Vi fortsatte färden mot Hällekis, men gjorde ett besök i den gamla Possiska Lancaster Scholan. Där fanns en skolsal och så fanns även en vaktmästarbostad i samma hus.
Ytterligare en intressant anläggning besökte vi, nämligen Kinnekulle Tomat. I deras stora växthus växte tomatplantan upp ur en liten fyrkantig burk med någon typ av isolering i. Tomatplantorna kunde bli tio till tolv meter långa. De hade humlor i små bon för pollineringen. Man fick provsmaka de olika sorterna tomater som de odlade, röda, gula, små, stora etc. Vid en disk fanns försäljning av olika produkter som var gjorda av tomater och andra häftiga produkter.
Avslutningen på vår resa blev ett besök i Falkängarnas Hantverksby. I år blir det extra festligt eftersom man firar 25 år sedan hantverksgatan öppnades. Det är sammanlagt 77 hantverkare som håller till i de gamla arbetarbostäderna och av dessa är det tio nya. Årets tema är hängmatta och cykel. En stor hängmatta var placerad utanför kollektivet Smultronstället och i den vilade jätten Hälle.
Det här är en kort sammanfattning av vårrundans upplevelser. Jag hoppas att de få som kom uppskattade turen som vi gjorde på vårt blommande berg Kinnekulle.

Inger Holmquist