Gislaved 2008

Vi var 14 cabbar som samlades på torget framför Hotell Nissastigen i Gislaved den 2 maj. Därifrån gick färden till Hestravikens värdshus där vi fick lunch.  Efter lunchen åker vi vidare på mysiga vägar till Hylténs Industrimuseum i Gnosjö. Hylténs är ett levande museum där framställning av skolklockor, mortlar, bokstöd, smycken etc. sker dagligen. Museet visar en liten metallindustri med originalmaskiner, turbin, kontor, modellverkstad m.m. från de första decennierna av 1900-talet. Maskinerna drivs av remmar precis som det var när driften upphörde 1974.

Nästa stopp var vid Scandinavian Raceway, internationell motorbana med motorgymnasium. Här fick vi veta lite om banans historia. Den invigdes 1968 av en av grundarna Sven Smokey Åsberg. Banan är 4.025 m lång och var under åren 1973 – 1978 en av världens Formel 1 banor. Det har åter blivit fart på banan och under 2008 avgjordes mästerskap i WTCC och ETCC.

Därifrån gick färden åter till Gislaved för incheckning på Hotell Nissastigen. Vi hann med årsmötesförhandlingarna innan det var dags för middag.

Efter frukosten 3 maj gick färden mot Store Mose. Här har man byggt ett Naturum som vid första anblicken ser ut som en traditionell lada. Men skenet bedrar för i själva verket är huset byggt som en bro så att hela Naturum tycks sväva över gungflyet vid Kävsjö. Här finns information om naturen i Store Mosse nationalpark. Här presenteras också utvecklingen från allra första början, d.v.s. från det att den senaste landisen började smälta för drygt 15.000 år sedan.

Dagen avslutades med lunch på Näsudden utanför Värnamo. Därifrån åkte var och en hem till sitt med många fina upplevelser från ytterligare en intressant träff.

Inger