Höstträff i Motala 2008

Fredagen den 22 augusti samlades nio peugeotcabbar vid Björkhälla kyrka i Borensberg. Lunchen åt vi på Gästis i Borensberg. Därefter ställdes färden mot Linköping och VTI (statens väg och transportinstitut). Vi tittade lite på verksamheten och sist fick några köra bil (i simulator) under delvis dåliga förhållanden.

Färden gick vidare till vandrarhemmet i Borgholm där vi skulle övernatta. På vägen dit passerade vi Östergötlands fågelsjö Tåkern. Där fikade vi och så gick en del upp i fågeltornet för att se på utsikten över sjön. Nästa stopp var vid Runstenen i Rök som står intill södra kyrkmuren. Det är den mest omskrivna av världens alla runstenar, ristad av Bjare i Ö på uppdrag av Varin till minne av dennes son Vämod, troligen i mitten av 800-talet. Det är många konstiga namn men de var kanske inte så konstiga på den tiden. När vi åkte härifrån fick vi se några gubbar längst upp i ett vindkraftverk. De hade en enastående utsikt. Vet inte om det var reparatörer eller några som bara ville se på utsikten.

Vi gjorde svängen upp över Omberg. Det var en enastående utsikt över Vättern.  Något jag inte hade en aning om var att Johan III förvandlade Omberg från häradsallmänning till en kunglig djurgård. När den avvecklades i början på 1700-talet, blev Omberg kronopark.

Så småningom kom vi fram till vandrarhemmet och vi fick checka in på våra rum. Som vanligt blev det mat och en trevlig pratstund på kvällen innan var och en gick till sitt för att sova.

Efter frukosten gick färden vidare och vi gjorde ett stopp vid slussarna innan vi kom fram till dagens mål som var motormuseét i Motala. Därefter åkte vi till Vadstena där vi åt lunch. Vi tittade lite i sta’n innan vi skildes åt för hemfärd. Ytterligare en trevlig resa med klubbens medlemmar var tillända.

Inger