Vårrundan på Kinnekulle 2010.

Jag hoppas att det var vädret som skrämde bort våra cabvänner för vi blev bara tre bilar i år mot nio i fjor. Turen blev ändå positiv då våra Skånevänner tycktes ha uppskattat rundan trots moln och blåst. Vi lyckades i alla fall att undvika regn. Några regndroppar syntes på bilrutan vid ett tillfälle, men det hindrade inte oss. Och ett glatt humör saknades inte.

Vi samlades på parkeringen vid Medeltidens värld. Vi började med att gå in och kolla hur det såg ut där och hur det skulle bli framöver. Inne på området fanns försäljning av växter, vilket tilltalade Lotte, som passade på att köpa lite nya växter. Här inne fanns också textilier av skilda slag.

Färden gick sedan via Ateljé Solbritt Olsson, med sin fotoutställning, till Österplana kyrka där det fanns en samlingsutställning av alla medverkande aktörer. Årets tema var Bröllop och romantik, så framme vid altaret stod ett brudpar. Det blir en lång vigselakt eftersom vårrundan varar i två dagar.

Nästa mål blev Blåeld - Västerplana mejeri där Biggan ställde ut trasmattor och lappkappor i magasinet. Där fanns också paraffineri och ostlager. Härifrån fortsatte vi till vikingaskeppet Sigrid Srorråda som låg vid kajen så det var bara att kolla in båten. Inne i tältet fanns en utställning om skeppet. Här var det tänkt att vi skulle äta vår medhavda matsäck, men vi tyckte att det blåste för mycket, så vi räknade med att kunna hitta en skyddad plats utefter vägen till nästa mål.

Vid Blombergs f.d. restaurang stannade vi och här fanns ett litet utrymme med skydd av både väggar och tak. Här åt vi vår medhavda mat som smakade mycket bra. Mätta och belåtna satte vi oss i bilarna och fortsatte resan som skulle gå till Hannu Sarenström och hans unika konstnärsträdgård. Men vi följde inte rutten som den var tänkt. Då det fanns intresse för Råbäcks Stenhuggeri och dess verksamhet blev det en avstickare till Råbäcks hamn där stenhuggeriet ligger.

Efter en rundtur i Hannus trädgård åkte vi en sväng i det gamla stenbrottet och tittade på de olika skifferlagren. Därifrån fortsatte färden mot Österängs Ångsågsförening och en snabb tur på Utsikten hann vi med innan vi anlände till Gamlelgården där Ångsågsföreningen hade visning.

Ytterligare ett mål som inte var inplanerat blev Kinnekulle Tomat och det hoppas jag gav Lotte lite inspiration och glädje. Det blev i alla fall den 103 nya sortens tomatplanta som fick åka med hem till Skåne.

Sista anhalten blev Falkängens Hantverksby med alla sina hantverkare. Det blev en mycket trevlig dag med Lotte och Tore som jag inte kommer att glömma.

Inger Holmquist