CCklubbens fjällresa 2013.


Fjällresan med Peugeot cc-klubb börjar i Björkå Bruk den 6 juni. 

Dag 1, 2013-06-06
Vi börjar dagen med att köra nercabbat. Färden går på väg 335 mot Sollefteå där vi tankar. Sedan är de väg 90 som gäller och går genom Näsåker och Junsele. Vid Gulsele passerar vi Ångermanälven där de håller på med broarbeten här var det mycket lite vatten och på vissa ställen nästan tom. Vi fikar i Hälla. Ett 50-tals Café, ett litet traditionellt café med originalinredning ända från senast renoveringen 1953 inklusive jukebox. Även recepten är original från 50-talet. Allt bröd som serveras säljs över disk och bakas i det lilla bageriet på gården. Vi blir serverade vid borden efter vi gjort vår beställning. Ett mysigt och trevligt fikaställe.

Vi fortsätter på väg 90 och passerar Åsele. När vi kommer till väg 45 svänger vi åt höger mot Vilhelmina där vi äter lunch. Vi får själva leta på något matställe eftersom det är betalning kontant och det är kanske inte samma mat för alla. Strax efter Vilhelmina viker vi av till vänster mot Klimpfjäll. Då har vi kommit in på Vildmarksvägen. I Saxnäs skulle vi fika, men de hade inte öppnat trots att det stod så på deras hemsida. Kvinnan som var där var inte så värst vänligt mot oss. Vi fortsatte, men innan vi lämnade byn så köpte vi lite fika och så åkte vi till Fatmomake och där kokade vi kaffe. Myggen var bedrövlig. Väl framme i Klimpfjäll blev det en stunds samvaro innan vi började med maten. Lotte, Mats, Gunnar och jag fick ett rum på nedre botten, ganska kallt, men det gick bra att sova där. De övriga samsades på övre våningen.

Dag 2, 2013-06-07
Efter morgonbestyren så var det avfärd från Klimpfjäll. Klockan var då omkring tio. Vi handlade i byn innan vi fortsatte mot Stekenjokk. Fjällen syntes framför oss med snöplättar här och där, en underbart vacker syn. Vi är fortfarande på Vildmarksvägen och gör ett stopp i Saxån vid vägens början/slut när det gäller vinteravstängningen. Det är kallt så det har blivit fel kläder i dag. Det var skyltat att man inte får gå utanför vägen. Detta på grund av fågellivet. Det blir ytterligare ett stopp för att titta på vattenfall innan vi fortsäter till Ankarede. Här äter vi medhavd lunch. Det är en samisk kulturplats och vi besöker kyrkan och går runt bland kåtorna. Nästa mål är Blåsjöns fjällcamp där vi stannar över natten. Lite fika innan det är dags att börja med middagen. Det blir grillad röding nere vid lusthuset. Ytterligare en stund för samvaro innan det är dags för sängen. Samma personer som sist i vårt hus, så innan vi gick till sängs tog vi en liten promenad.

Dag 3, 2013-06-08
I dag åker vi från kampingen omkring halv elva. Vi gör ett kort stopp i affären och fortsätter mot Gäddede. Mycket fin natur och fotografbilen fotograferar för fullt. I Gäddede tankar ganska många sina bilar. Vi har halv tank, men det är lika bra att tanka när de andra gör det. Från Gäddede blir det väg 342 mot Norge. Innan vi åker över gränsen går det en väg mot Hällingsåfallet. Det är Norra Europas största kanjon. Utmed vägen finns två rastplatser. Vi åker till sista parkeringen som ligger intill fallet. Härifrån går vi in på området. Här är broar och trappor. Vid återfärden stannar vi vid första rastplatsen och kokar varmkorv som lunch, lite småregn kommer det. Strax före halv tre fortsätter vi vår färd. Vi åker bara en liten bit och så får vi cabba upp. Väl ute på väg 342 igen så åker vi bara en liten bit så når vi gränsen till Norge och vägen får ett nytt nummer som är 74. Mellan sjöarna Sandsjön och Laksjön viker vi in på väg 765 som går till Sverige Strax därefter blir det nercabbning eftersom regnet har upphört. Klockan 15.50 passerar vi gränsen mellan Norge och Sverige igen. Nu blir det nr 340 på vägen. I Valsjöbyn stannar vi för natten. Vi är fortfarande samma gäng som ligger i stugan. Det blir en liten tur ner till Ammeråns vatten och sedan är det grillning som gäller. Det är sista kvällen som vi är tillsammans eftersom Nils och Anita samt Kristina och Lasse måste åka hem i morgon. Vi andra kommer att åka med till Sollefteå.

Dag 4, 2013-06-09
Strax före halv tio lämnar vi kampen. Det är nu bara fyra bilar som fortsätter mot Sollefteå. Vi är kvar på väg 340 som kallas Fiskevägen. Efter första stoppet cabbar Mats och Lotte ner och vi andra lite senare. En kilometer före Lillholmsjö svänger vi in på väg 344 som går till Föllinge. Det blir lunch på Blå Huset i Hammerdal. Därefter fortsätter vi mot Hammarstrand (Ammeråstigen). En kaffepaus blir det utmed Ammerån. När vi passerar Skyttmon får vi se flera ståtliga gårdar och i Sekviken går vi på väg 87. Här följer vi Indalsälven. I Bispgården går vi in på väg 86 eftersom vi tänker göra ett besök vid Thailändska paviljongen då Lotte inte hade varit där förut. Vi tar den lilla vägen bakom paviljongen och kommer fram i Bispgården där vi fortsätter på väg 87 till Sollefteå. Därefter gäller väg 335 och slutstationen är Ulf och Agnetas sommarhus i Björkå Bruk. Här blir det lite förtäring och en pratstund innan det är dags för sängen.

Detta var en mycket trevlig resa, men vi saknade de stora snövallarna som brukar finnas vid denna tid.

Inger Holmquist