CC-träffen i Skåne 22-23 augusti 2015


Nu är det dags för höstens träff i Skåne. Väl framme vid Brösarps Gästgiveri samlades hela gänget som anmält sig för denna resa. När alla hade kommit gick vi in för att äta lunch. Vi hade beställt skånsk äggakaga med fläsk och lingon. Det smakade bra.

Efter lunchen bar det av på småvägar till Krageholms slott. På vägen dit försvann tre bilar så vi fick vänta en stund innan de dök upp igen. Greve Piper guidade oss genom slottet. Följande fick vi veta:

Krageholm är känt sen 1200-1300-talen och ägdes under den danska tiden av ätter som Due, Thott, Brahe och Krabbe. Den sista danska ägaren var Jörgen Krabbe, som anklagades av svenskarna för förräderi och avrättades i Malmö 1678. I samband med denna händelse bränns också genom vådaeld en del av slottet ned. Sedan byggnaderna fått stå på detta sätt i över 20 år sålde änkan Jytte Thott Krageholm till kungliga rådet Carl Piper, som dock aldrig kom att sätta sin fot på Krageholm. Han följde med Karl XII till Ryssland och tillfångatogs vid Poltava och dog i rysk fångenskap. Hans gemål Christina Piper agerade i makens frånvaro synnerligen aktivt. Förutom Krageholm införlivades Högestad, Christinehof, Björnstorp, Ängsö i Västmanland, Sturefors i Östergötland m.fl.. Christina Piper byggde upp slottet som fick det utseendet som det i stort sätt har i dag.

S:t Pauli kapell, ritat av Tessin d.y., är inrymt i den östra flygeln, invigdes 1723. Sedan dess har Krageholm varit i familjen Pipers ägo med undantag för 1897-1930.
Efter visningen samlades vi åter för att åka på vackra cabbvägar söderut förbi Marsvinsholms och Charlottenlunds slott. Strax öster om Ystad når vi kusten och följer kustlinjen till Smygehamn. Här fick vi kaffe med dopp och en promenad i området.

Åter i bilarna, fortfarande taket nere, åker vi mot vårt boende i Höllviken. Här får vi en liten stund på oss att pusta ut innan det var dags att gå och äta mat. Platsen där vi skulle äta ligger hitom Falsterbokanelen och heter Märtas by the Sea. Efter maten gick vi tillbaka till EFS-gården och då hade mörkret börjat sänka sig över området. Vi skulle fått en lokal att samlas i, men de hade tydligen glömt detta så därför fick vi vara ute.

Frukosten åts i Restaurangen Havsnära. Därefter smalas vi för avfärd mot Falsterbo Fyr. Alla hade cabbat ner eftersom vädret visade sig från sin bästa sida. Vi parkerade på golfbanan som ligger före fyren och fågelstationen, sedan fick vi gå i trupp med en vägvisare för att inte de som spelade golf skulle störas av oss. Guidningen varade i över en timma och här kommer lite av vad hon berättade:
Varje höst passerar omkring 500 miljoner flyttfåglar över södra Sverige. Vissa arter flyttar på dagen och vissa på natten medan andra kan flytta både dag och natt. Flyttfåglarna måste genomföra sina resor så snabbt, säkert och effektivt som möjligt. Därför undviker de att flyga över okända eller farliga områden. För många fåglar är Östersjön det första svåra hindret på vägen söderut. Därför följer de kusterna så länge som möjligt.

Vi återvände till bilarna och fortsatte mot Skanör. Ingemar berättade om Skanörs borg och det var meningen att vi skulle få gå in i kyrkan också, men Ingemar hade blivit lurad eftersom kyrkans dörr var låst. När han kollade med personalen dagarna innan så var det OK. En liten del av den information som Ingemar skrivit i häftet som vi fick följer här: Fiskemarknaderna i Skanör - Falsterbo drog årligen under 1200-talet fram till början av 1500-talet till sig tiotusentals besökare. Den danske kungen garanterade genom sina fogdar att ordning och lag upprätthölls på fiskmarknaden. Fogdarna krävde också in skatter och avgifter.
Sillamarknaderna var under medeltiden den danska kronans viktigare inkomstkällor. Från borgen i Skanör styrde skatteindrivarna verksamheten. Hit fick man till exempel gå för att lösa sitt dåtida "fiskekort". Som kvitto på betalningen erhöll man ett litet, stämplat blymärke.

Borgen erövrades 1312 av tyskarna. Vid denna tid uppfördes slottet Falsterbohus i det närliggande Falsterbo och borgen i Skanör bör ha mist en del av sin betydelse. År 1407 omtalas dock fortfarande en kunglig fogde i Skanör. De yngsta myntfynden från borgkullen härrör från Erik av Pommerns tid på 1420-talet. Efter denna tid har borgen övergivits. I dag kvarstår själva borgkullen samt rester efter de två vallgravar som kringgärdat denna.

Kyrkan är från 1200-talet, även om man hittat rester av en ännu äldre kyrka, möjligen från 1100-talet, nära kyrkans norra mur efter arkeologiska utgrävningar.

Kyrkan byggdes under medeltiden ut i etapper. Under 1300-talet förlängdes den västerut och det södra tornet byggdes, och på 1400-talet ersattes det gamla koret med ett nytt med höga valv och gotiska fönster. Vid denna ombyggnad fick kyrkan också sin krypta. Tillsammans med Lunds domkyrka, Västra Ingelstads kyrka och Dalby kyrka är den ensam i Skåne om att ha krypta.

Den senaste renoveringen skedde under slutet av 1800-talet, då golvet lades om. Exempelvis flyttades gravstenarna på kyrkogolvet ut och sattes utmed kyrkans yttermurar. På 1970-talet togs de ned och flyttades till kryptan.

Efter all information vi fick av Ingemar var det dags att gå till Gästgivaregården. Där fick vi lunch innan det var dags att skiljas för denna gång.

En givande resa med mycket information och trevligt sällskap var nu slut och vi väntar på nästa tur.

Inger Holmquist