Nu var det dags för konstrundan 14 april 2017.


Så är det dags för ytterligare en konstrunda i Skåne. Den första rundan gick 2006 och vi har varit med på alla utom 2013 då det var snö och vi inte kunde åka eftersom vi inte har vinterdäck till våra bilar.

Samlingsplatsen är på Ankarplatsen i Råå hamn. Vi är 8 bilar som har hörsammat inbjudan. Denna gång är det inte bara vi från Skaraborg som har lång väg, en bil kommer från Göteborg och en från Kungsbacka. Det är trevligt att träffa på nya ansikten. Från parkeringen går vi till första konstnären som är Emil Östlund och målar tavlor. Han har Aspergers syndrom och har skrivit en bok tillsammans med sin mamma och i denna bok finns ett kapitel som består av hans målningar och teckningar. Första utställningen hade han 2000 och det har blivit utställningar ända fram tills 2017. Han har också fått ett flertal stipendier. När vi går därifrån passerar vi några fint dekorerade träd. Nästa stopp blir hos Zoran Luka Fred i Helsingborg. Han är född i forna Jugoslavien och innan kriget bröt ut flyttade Zoran till Danmark för att studera och för några år sedan kom han till Sverige. Han arbetar med bronsskulpturer och har inspiration från djuren, i skogen, på fälten och i trädgården. Måleri är också något han gör. Där fanns en del tavlor med blommotiv. Vi åker vidare till Margareta Grasvik i Mariastaden. Hon målar, tecknar och skapar objekt. Utställningen är på Linnea-trädgårdens växthus i Maria Park. På vägen dit blir vi alla stoppade av polisen. De tror nog att vi har firat kvällen före för de vill att vi ska blåsa i deras alkoholtestare. Men där fick de "tji" för vi klarar oss alla utan problem. Sista stoppet för lunch blir hos Sara Stenlund i Viken. Hon brinner mest för skulptur men tycker också om att måla och teckna. Hon har fått mottaga ett stipendium för att avsluta sina konstnärliga studier inom skulptur och teckning.

Så är det dags för lunch och det blir i Höganäs Hamnkrog. Det blev en stunds trevlig samvaro med både nya och gamla medlemmar. Mätta och belåtna fortsätter vi till Klas-Göran Klaesson som håller på med keramik. Hans största intressen inom konsten ligger i djurens värld. Framförallt de så kallade husdjuren – grisar, får, höns och getter figurerar ofta bland motiven. Även Clowner gör täta besök på hans skulptörsbord. Sedan går turen mot Strandbaden och Pia Eldin Lindsten. Hon är utbildad formgivare/ konstnär och journalist så hon har många "järn i elden". Hon informerar om att återbruk är ett viktigt inslag i designutvecklingen. Allt material köps in från svenska hjälporganisationer som Erikshjälpen, Stadsmissionen, Myrorna, Loppan i Höganäs och Pingstkyrkan. Här finns också många väskor och kuddöverdrag, målningar och inte minst smycken. Här är en underbar plats att strosa omkring i och kolla på alla fina konstverk.

Nästsista konstnären hör hemma i Skäret och heter Gordon Skalleberg. Han har öppnat sitt hem för besökarna. Vi har kommit till Falkamöllan utanför Brunnby och Villa Holsby. Denna konstnär är ingenjören som för sex år sedan hoppade av en karriär i familjens framgångsrika industriföretag och satsar nu helhjärtat på konstnärskapet som målare. Sista besöket blir i Utvälinge hos skulptören Jonas Högström. Han arbetar i lera och gjuter sedan sina skulpturer i brons i sitt egna bronsgjuteri.

Omkring tre har vi avverkat hela konstrundan för 2017. Den har varit genomtänkt till hundra procent och Majbritt och Lars har haft koll på oss alla. Dessutom lyckades de lägga turen i en mycket vacker natur.

Inger Holmquist

.