Nu var det dags för träff i Skaraborg 10-12 maj 2018.


Torsdag
Vi åker till Bjertorp och det är här som vi ska samlas. Ganska många har redan kommit och de som vill kan gå in i slottet och göra en rundvandring innan lunchen. Vi är 18 bilar men skulle varit 19, dock är alla 34 personerna med på vår resa just nu.

Efter lunchen, som består bland annat av isterband, så går färden vidare till Qvänums Mat & Malt. Här får vi lite information av ägaren. Deras öl är främst tänkt att passa och konsumeras till mat. När de brygger ett nytt öl så utgår de ifrån maten och sedan komponeras ölen därefter och inte tvärtom. All deras öl är naturlig. Den är helt utan tillsatser och de använder vatten ifrån egen brunn. Den är också opastöriserad och inte filtrerad vilket gör den till en helt levande produkt. Ölen förändras och mognar över tid; den lever.

Härifrån blir det småvägar som vi tar för att komma till Nordpolen i Vara. Här ska vi fika och det blir bulle och kaka. Vi åker förbi det blå stationshuset innan vi parkerar på torget. Det är för många bilar för att få plats utanför konditoriet som har anor från 1903. Detta år startade systrarna Alma och Alvida Jansson Conditori Nordpolen och namnet tog de för att hedra Andrées minne med att kalla conditoriet för ”NORDPOLEN”.

Resan fortsätter fortfarande på småvägar med växlande natur. Vi passerar Öttum och där viker vi av vid kyrkan och fortsätter mot Vinköl där Mats Ljung, Skaraborgs revykung bodde. Från Vinköl så kommer vi in i lite skogsmarker och kommer till Härlunda där vi sedan fortsätter till Skara. Innan vi kommer fram till Flämslätts stiftsgård där vi ska övernatta så passerar vi Höjentorps Kungsgård. En gång ägt av biskopen i Skara, besökt av Gustav Vasa, jaktslott och landshövdingeboställe. Därtill har det varit militärt boställe och Sveriges första lantbruksskola. Höjentorp har en lång och spännande historia.

Vi checkar in och så får vi göra oss i ordning efter en ganska lång resa innan det är dags för maten. Det blir också en liten stund ute på terrassen. Efter maten så samlas vi i Höjentorpsrummet för lite gemenskap innan det är dags för vila. Rummen som vi fått är bra och så har vi ju både toalett och dusch, vilket kan vara bra när vi är så många som vi är denna gången.

Fredag
I dag börjar vår frukost halv åtta då vi har räknat med att starta denna dag klockan nio. Denna gången kör vi norrut mot Lerdala där vi åker upp till vägen som går till Varnhem. Körsbärsblommorna har slagit ut för fullt. Det är en underbar natur vi åker igenom och vi passerar Jättadalen. När vi kommer till Skövdevägen så ska ju alla bilarna över. Det är en mycket trafikerad väg, men vi har tur för vi lyckas ta oss över och komma i tid till caféet i Varnhem där vi får fika. Det är en liten bit att gå för att komma upp till Kata Gård där vi blir guidade. Vid utgrävningar på höjden bakom klosterruinen i Varnhem har arkeologerna gjort sensationella fynd som berättar om platsen från tiden innan munkarna kom dit på 1100-talet. Här finns ruinen av en av Sveriges äldsta kyrkor, en privat gårdskyrka från vikingatiden. Kyrkans krypta är kanske Sveriges äldsta bevarade rum! Här finns också en kristen gravplats som började användas redan på 900-talet.

Vi fortsätter resan och det blir yttre vägen utmed Hornborgarsjön och i Hornborga viker vi av mot Segerstad och där åker vi söderut för att ta oss till Åsle Tå. Här blir det lunch. Otur eller ej, men vissa tycker att det var bra. Vi får nämligen isterband i dag också till lunchen. Därefter får vi gå och titta på den gamla bebyggelsen. Åsle Tå har funnits från slutet av 1300-talet och fram till 1800-talet.

Mätta och belåtna fortsätter vi färden på de små vägarna mot Falköping och Begravningsmuseet. Vi kommer förbi flygplatsen i Falköping innan vi är framme. Detta är ett annorlunda besök, men jag tror inte att det var helt fel ändå. I museet blir vi guidade och får även lite information innan vi går runt och tittar. Falköping stärker sin position som Sveriges begravningscentrum då Fonus har ett begravningsmuseum, det andra i sitt slag i Sverige. Falköping har haft företag som tillverkar likkistor i mer än 100 år, och sedan några år tillbaka utbildas också begravningsentreprenörer från hela Sverige på orten. Det nya museet ligger i anslutning till Fonus kistfabrik, och där kan man beskåda 300 föremål, bland annat en kistbår från 1775 och en likvagn från 1900-talets början.

Härifrån får vi åka genom Falköping för att ta oss vidare genom Torbjörntorp och mot Gudhem. Vi tar vägen söder om Hornborgarsjön och passar på att fika hos Löfwings Ateljé och konstcafé. Här blir det rabarberpaj och kaffe och så får vi en liten information av konstnären själv. Sedan är det bara att ströva lite bland konstverken. Vi fortsätter till Hornborgar där vi tar den nedre vägen som går utmed Hornborgarsjön. Då vi inte vill åka för mycket på samma vägar så åker vi mot N Lundby och i Axvall får vi åka förbi Axvalla hed innan vi kommer ut på Skövdevägen. Det blir bara en kort sträcka på denna väg för vi svänger av mot Lerdala. Detta är också en av de finare vägarna som vi har i vårt område. Åter på Flämslätt så blir det en stunds avkoppling innan det är årsmöte och därefter får vi mat.

Efter maten samlas vi på Höjentorpsrummet för lite gemenskap med godis, chips och dricka innan det är dags för en sovstund för att vara utvilad tills i morgon då det blir nya äventyr.

Lördag
Det blir frukost omkring halv åtta i dag också då vi behöver åka härifrån klockan halv nio. I dag kommer vi att åka en hel del på Kinnekulle, men vi börjar med att åka till Eggby och sedan blir det vägen som går förbi där vi bor. Först passerar vi Ölanda som har stor djurproduktion. Mitt emot finns ett kapell som har en lång historia. Det byggdes av Magnus Gabriel De la Gardi åren 1675 - 1677. Före kapellet fanns en medeltidskyrka som byggdes på 1100- eller 1200-talet. Ytterligare platser som vi passerar som Ledsjö kyrka, Mariedals slott och Skeby Gårdar. Innan vi kommer fram till Husaby kyrka åker vi förbi infarten till Lasses grotta som är en av de mer ovanliga sevärdheterna på Kinnekulle. Grottan, eller stugan var hem till Lars Eriksson, mer känd som Lasse i berget. Han var jägare och levde ett alternativt liv i grottan i nästan 30 år tillsammans med sin fru Inga. Efter hans bortgång plundrades grottan men har på senare tid renoverats. Och strax efter på samma sida ligger Biskopsborgen och på motsatta sidan finns Husaby kyrka och Sankt Sigfrids källa som enligt traditionen är källan där Olof Skötkonung döptes av den engelske missionären Sigfrid. Om kungen verkligen döptes i just den här källan är egentligen osäkert. Besöket i dag är på Sveriges enda scootermuseum beläget vid foten av natursköna Kinnekulle. Här får vi också fika.

I från Blomberg kommer vi att följa den nedre vägen utmed Vänern och vi passerar följande Hjälmsäter, Trolmens egendom, Råbäck och Hällekis säteri innan vi åker upp till Högkullen. Dessa platser har intressanta historier om hur de har utvecklats under långa tider. Vi passera också Kollängens Tingshus byggdes 1785 - 1787 och användes som tingshus fram till 1903. Dokumenterade fakta om Kollängen som tingsplats finns i en gammal dombok på landsarkivet i Göteborg. Här fanns även gästgiveri och poststation. I dag finns det ett vandrarhem. Vi passerar Hangelösa kyrka och samhället Vinninga innan vi åker över vägen mellan Lidköping och Skara. Nu är det inte så långt kvar till Vigrum Krog och Kafé där vi ska äta lunch som var och en har fått beställa i förväg.

Här slutar träffen för denna gången.

Inger Holmquist

.