Träffen i Nora / Örebro Kristi Himmelsfärdshelgen 2005

Vi samlades vid Nora Stadshotell vid lunchtid på fredagen och trots att en och annan kört lite vilse på vägen dit och trots att det småregnade var humöret hos alla på topp. Efter en mycket god lunchbuffé på stadshotellet samlades vi mätta och belåtna vid fontänen på torget. Några lustiga personer hade hällt något i fontänen under natten så det i vanliga fall klara vattnet liknade mera ett skumbad i regnet. Kerstin från Nora Turistbyrå mötte upp punktligt och guidade oss i Maria Langs fotspår runt i den vackra lilla staden Nora, eller Skoga som staden kallas i böckerna. En bättre guide kunde vi inte ha fått och hon underhöll oss med små avsnitt ur Dagmar Langes böcker, berättelser om husen och människorna i den pittoreska staden som behållit mycket av sin gamla bebyggelse.
Efter rundvandringen gjorde vi ett besök vid Nora Glass trevligt belägen i stadens äldsta hus och får höra lite om tillverkningen. Glassen som alltid är dagsfärsk säljs av den anledningen endast i Nora och har så gjort sedan 1923 då glassen började tillverkas. Naturligtvis provsmakade vi också och jag kan garantera att den smakade ljuvligt gott.
Från Nora åkte vi i karavan till Pershyttan där Per guidade oss runt i omgivningen och inne i den gamla hyttan där vi fick se Sveriges bäst bevarade träkolsmasugn som uppfördes 1856 och som framställde tackjärn ända till 1953. Det var en spännande och intressant upplevelse och Per berättade med glöd om hur man arbetade här i en hård arbetsmiljö men med en fantastisk teknik.
Efter besöket i hyttan beger vi oss till Sollidens Kursgård, vackert belägen vid Norasjön, där vi ska tillbringa kvällen och också övernatta. Efter att vi installerat oss på våra fina rum samlas vi till årsmöte. Det börjar så småningom kurra i våra magar men det avhjälps med en mycket god trerättersmiddag med tillhörande goda drycker och trevlig samvaro. Ami testar våra geografikunskaper i en pedagogiskt frågesport som vinns av vår nyvalda ordförande Lilly. Lite senare vinner alla något utan att behöva anstränga sig alls men Lilly är stolt över sin fina 206 CC t-shirt.
Efter en mycket trevlig dag och en minst lika trevlig kväll somnar vi alla gott medan regnet smattrar mot rutan.
Ny dag och nya utmaningar. Efter en god frukost i lugn och ro ger vi oss av mot Kumla. Solen skiner, vitsipporna blommar, björkarna har börjat slå ut och vi kan cabba ner och känna lite på våren. I trakten av Kumla ligger Kvarntorpshögen som är en hög som består av skifferaska och som byggdes upp under 1940 talet för att utvinna olja. Det är ett spännande ställe att befinna sig på då det fortfarande är mellan 300 och 500 grader på vissa ställen i högen och det ryker både här och där. För att få användning för högen som inte använts på många år har man på senare år satsat på ett upplevelsecentrum och högen har blivit ett av Sveriges största kulturprojekt med skulpturer av en massa framstående Svenska skulptörer. Guiden Anders lotsar oss runt och berättar med brinnande entusiasm om högen, bygden, konsten och konstnärerna. Utsikten här uppifrån är fantastisk.
Efter besöket på högen åker vi längst vackra vägar nercabbat till Örebro där vi promenerar genom Wadköping och stadsparken för att avsluta med en mycket god lunchbuffé på Stadsträdgården som är en mysig restaurang i växthusmiljö.
Mätta och belåtna skiljs vi sedan med hopp om att snart ses igen, ja förhoppningsvis redan i augusti i Helsingborg.

Tack Ami och Tommy för en härlig och rolig träff som tog slut alldeles för fort.

Kerstin